20 March 2015

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Ο Performer στον 21ο αιώνα»

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
«Ο Performer στον 21ο αιώνα»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργάνωσε Διεπιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο Performer στον 21ο αιώνα» (The Performer in the 21st Century), την 30η Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Πειραιώς 206 στον Ταύρο.

Ο ισόγειος χώρος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κατακλύστηκε από τις 9:30 το πρωί από θεωρητικούς της τέχνης, performers, εικαστικούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες και πλήθος κόσμου. Τα δύο πρώτα πάνελ πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα κινηματογράφου χωρητικότητας 120 ατόμων και λόγω αυξημένης προσέλευσης οι εργασίες του δεύτερου μέρους μεταφέρθηκαν στην αίθουσα θεάτρου, χωρητικότητας 320 θέσεων. Κεντρικός άξονας της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση των δομικών συσχετισμών ανάμεσα στην περφόρμανς, τις εικαστικές τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη, τη βιο-τέχνη (bio-art) και τη χορογραφική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί καθώς και οι μετατοπίσεις του ρόλου του performer στον 21ο αιώνα. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε ομιλίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων θεωρητικών με τη διευρυμένη συμμετοχή καλλιτεχνών, εικαστικών και περφόρμερς, των οποίων το έργο έχει διατομεακές συνεπαγωγές και συνάφεια ως προς το θέμα της Ημερίδας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Αναλυτικά:

Οι εργασίες της Ημερίδας άνοιξαν με τις ομιλίες του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Εμμανουήλ Κουτσουρέλη και της Επιμελήτριας της δράσης, Σωζήτας Γκουντούνα, Δρ. θεωρίας θεάτρου και τέχνης, μέλους του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. Πριν την έναρξη των εισηγήσεων διαβάστηκε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου η οποία γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.  Όπως κάθε χρόνο, το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. μετέφρασε και διένειμε το μήνυμα που έγραψε για το 2015 ο γνωστός Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Εστιάζοντας στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και έρευνα, στο πρώτο πάνελ της Ημερίδας με τίτλο Ο performer στο δημόσιο χώρο: Πρωτότυπες μορφές συνεργασίας παρουσιάστηκε το έργο έξι ελληνικών ομάδων από τους ίδιους τους καλλιτέχνες: Νova Melancholia, MKultra, Bijoux De Kant, Blitz, The Erasers και Medea Electronique. Στο δεύτερο και τρίτο πάνελ με θεματικές Η μετατόπιση του performer: Νέα μέσα, τεχνολογίες και ήχος και Το διευρυμένο πεδίο: Συσχετισμοί των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής παρουσίασαν το έργο τουςακαδημαϊκοί, θεωρητικοί της τέχνης και ερευνητές που πειραματίζονται με νέες χρήσεις των ψηφιακών μέσων στη σκηνογραφία και στα εικαστικά, με νέους τρόπους συνεργασίας και αναπαράστασης, με νέες δραματουργικές στρατηγικές και τρόπους δημιουργίας χρονικών και χωρικών συσχετισμών σε σχέση με την performance art: Πάνος Χαραλάμπους, Δημήτρης Χαρίτος, Αφροδίτη Ψαρρά, Δάφνη Δραγώνα, Κώστας Ντάφλος, Άννα Χατζηγιαννάκη, Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, Κυβέλη Αναστασιάδη, Κωστής Σταφυλάκης, Ειρήνη Γερογιάννη, Εμμανουέλα Βογιατζάκη Krukowski και Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

Οι εισηγήσεις ακαδημαϊκών από το χώρο του θεάτρου στο τέταρτο και τελευταίο πάνελ με τίτλο Τυπολογίες στο σύγχρονο θέατρο, κινήθηκαν γύρω από τον άξονα επαναπροσέγγισης του σώματος και του performer ως κεντρικού σημείου της σκηνικής αλλά και της εικαστικής δημιουργίας: Γιώργος Σαμπατακάκης, Στέλλα Κεραμίδα, Διονυσία Μπουζιώτη, Mischa Twitchin.

Το κλείσιμο των εργασιών επεφύλασσε μια έκπληξη για το κοινό με τη διαδραστική μουσική περφόρμανς του Βρετανού καλλιτέχνη και μουσικού Martin Creed, ο οποίος βραβεύτηκε το 2001 με το Turner Prize, τη σημαντικότερη διάκριση για τα εικαστικά στη Βρετανία.

Με τον απώτερο στόχο η Ημερίδα να προάγει τον γόνιμο καλλιτεχνικό και διεπιστημονικό κριτικό διάλογο και να ενισχύσει τη διεύρυνση των οριζόντων και των δεσμών της παγκόσμιας κοινότητας των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, το προγραμματισμένο κλείσιμο των εργασιών με σκέψεις, ερωτήσεις και συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε στο ιδιαίτερα φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον του εστιατορίου στον τρίτο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους συμμετέχοντες και περιλήψεις των εισηγήσεων της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε παρακάτω. Στιγμιότυπα από τις εργασίες της μπορείτε να βρείτε στα συνημμένα αρχεία.

Η διοργάνωση της Ημερίδας «O Performer στον 21ο αιώνα» (the Performer in the 21st century), εντάσσεται στην πράξη «Από την πράξη στην Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και συγκεκριμένα στην οργάνωση διεθνών δράσεων για τις Παραστατικές Τέχνες με τίτλο Staging Invisibility, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει Διεπιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο Performer στον 21ο αιώνα» (The Performer in the 21st Century), την 30η Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) από τις 10:00 έως τις 18:00.
Κεντρικός άξονας της Ημερίδας είναι η παρουσίαση των δομικών συσχετισμών ανάμεσα στην περφόρμανς, τις εικαστικές τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη, τη βιο-τέχνη (bio-art) και τη χορογραφική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί καθώς και οι μετατοπίσεις του ρόλου του performer στον 21ο αιώνα.
Εστιάζοντας στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και έρευνα, η Ημερίδα θα παρουσιάσει το έργο έξι ελληνικών ομάδων καθώς και καλλιτεχνών και θεωρητικών που πειραματίζονται με νέες χρήσεις των ψηφιακών μέσων στη σκηνογραφία και στα εικαστικά, με νέους τρόπους συνεργασίας και αναπαράστασης, με νέες δραματουργικές στρατηγικές και τρόπους δημιουργίας χρονικών και χωρικών συσχετισμών σε σχέση με την performance art.
Σκοπός της Ημερίδας είναι η επαναπροσέγγιση του σώματος και του performer ως κεντρικού σημείου της σκηνικής αλλά και της εικαστικής δημιουργίας καθώς και η σύμπραξη των παραστατικών και εικαστικών τεχνών στη σκηνή, στον εκθεσιακό αλλά και στο δημόσιο χώρο.
Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προάγει τον γόνιμο καλλιτεχνικό και διεπιστημονικό κριτικό διάλογο και να ενισχύσει τη διεύρυνση των οριζόντων και των δεσμών της παγκόσμιας κοινότητας των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων θεωρητικών με τη διευρυμένη συμμετοχή καλλιτεχνών, εικαστικών και περφόρμερς, των οποίων το έργο έχει διατομεακές συνεπαγωγές και συνάφεια ως προς το θέμα της Ημερίδας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Αναλυτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και το πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στο αρχείο που ακολουθεί.
Η διοργάνωση της Ημερίδας «O Performer στον 21ο αιώνα» (The Performer in the 21st Century), εντάσσεται στην πράξη «Από την πράξη στην Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και συγκεκριμένα στην οργάνωση διεθνών δράσεων για τις Παραστατικές Τέχνες με τίτλο Staging Invisibility, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007–2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πού & Πότε:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 17778, Ταύρος
30 Μαρτίου 2015, 10.00-18.00
Αναλυτικό Πρόγραμμα Ημερίδας

performer

 

PDF πρόγραμμα με περιλήψεις

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων:
Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
T: +30 210 3303149
E: W: www.hellastheatre.grwww.athensystem.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Comments are closed.