Wednesday April 16th, 2014

Σεμινάριο με τίτλο: «Αρχαίο δράμα, μύθος, κάθαρση»

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
και η ομάδα «ΜΩ» οργανώνουν σεμινάριο με τίτλο:
«Αρχαίο δράμα, μύθος, κάθαρση»

Ο μύθος της Ιούς στον Αισχύλο
μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση του μύθου και της τραγωδίας

Για  όποιον  θέλει  να ανιχνεύσει το μύθο – πηγή του αρχαίου δράματος, και  μέσα  από μία  βιωματική διαδικασία  να  τον  συνδέσει  με  την προσωπική του ιστορία.
Η σχέση μυθολογίας και ψυχολογίας του βάθους υπήρξε πάντα ισχυρή και εποικοδομητική, αφού οι μύθοι αγγίζουν τον πυρήνα του ανθρώπινου προβληματισμού σε όλο του το εύρος.
Το  σεμινάριο απευθύνεται  και  είναι  χρήσιμο  σε  όσους  δεν  αρκούνται να  γνωρίζουν «πως  έχει μία κατάσταση», αλλά ερευνούν και τις αιτίες που την προκαλούν, δίνοντας απαντήσεις που εξηγούν γεγονότα, διαλύουν αμφιβολίες και κατευνάζουν το άγχος.

Εισηγήτριες:
Μαρία Χριστοδούλου: Θεατρολόγος – Εκπαιδευτικός
Όλγα Ρούμελη: Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – Σωματο-Ψυχοπαιδαγωγός
Βίκυ Τσιανίκα: Θεατρολόγος –Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πληροφορίες:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, 17778 Ταύρος
Ημέρα σεμιναρίου: Σάββατο 26 Απριλίου 2014.
Ώρες σεμιναρίου: 10:00 - 18:00

Κόστος συμμετοχής:
Για τα μέλη του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.: 40€
Για μη μέλη του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.: 60€

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3303149 (ώρες 12:30 – 16:00)
Αποστολή ενδιαφέροντος έως την Τετάρτη 23 Απριλίου στο Πρόγραμμα σεμιναρίου:
10.00 – 10.15:  Καλωσόρισμα – Γνωριμία.
10.15 – 13.00:  Θεωρητικό μέρος με τη Μαρία Χριστοδούλου. Ο μύθος της Ιούς στον Αισχύλο, στον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες. Γνωριμία με το μύθο, ανάλυση, αποκωδικοποίηση, σύνδεση με το σπερματικό ιστορικό γεγονός που τον δημιούργησε, εντοπισμός βασικού άξονα: μεταμόρφωση και επιστροφή.
13.00 – 13.45:  Διάλειμμα.
13.45 – 15.00: Βιωματικό μέρος με την Όλγα Ρούμελη. Σωματική Έκφραση και η συνειδητότητα του σώματος μέσα από την Αισθητηριακή Κίνηση (μέρος της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής Μεθόδου). Ένα εργαλείο για ηθοποιούς, χορευτές, αλλά και για όποιον επιθυμεί να δουλέψει την επαφή με το σώμα του.
15.00 – 17.30: Ψυχοεκπαιδευτικό και βιωματικό μέρος με τη Βίκυ Τσιανίκα. Θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του θεάτρου (γραφή, κίνηση, τραγούδι, εικαστικά), για να ανιχνεύσουμε αιτίες, να αναζητήσουμε λύσεις και να αλλάξουμε αρνητικές και δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές σε θετικές και δημιουργικές.
17.30 – 18.00: Κλείσιμο του σεμιναρίου.

Σύντομα βιογραφικά:

Μαρία Χριστοδούλου, εκπαιδευτικός – θεατρολόγος.
Πτυχιούχος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, Δραματικής Σχολής Ευγ. Χατζίκου, Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας, Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Μετεκπαίδευσης Διδασκαλείου Νηπιαγωγών Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα θεάτρου, παιδαγωγικής, αυτογνωσίας, ψυχολογίας και ομαδικής ψυχοθεραπείας. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός, ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, έχει γράψει θεατρικά για παιδιά και μεγάλους, κείμενα θεατρολογικού ενδιαφέροντος, έχει κάνει ανάλογες μεταφράσεις, και εισηγήσεις σε παιδαγωγικά και θεατρολογικά συνέδρια.

Όλγα Ρούμελη, Σωματο-ψυχοπαιδαγωγός, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού.
Σπούδασε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Άκη Δαβή, Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού στο Θέατρο Ημέρας, διπλωματούχος του τμήματος P.P.P. Αντιληπτικής Ψυχολογίας, με ειδικότητα στη Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική, του Πανεπιστημίου Fernando Pessoa (σε συνεργασία με το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο ΙΑΑ στο Παρίσι). Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και σε ταινία μεγάλου μήκους. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού στο Θέατρο Ημέρας, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα σε ομάδες ενηλίκων και ανηλίκων που δημιουργεί η ίδια. Επίσης ασκεί το επάγγελμα της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγού σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.

Βίκυ Τσιανίκα, θεατρολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική – Θεραπευτική Ψυχολογία, πτυχίο Θεατρολογίας, Δημοσιογραφίας, και επιμόρφωση σε Δραματοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Art therapy, κρουστά. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις – σκηνογράφος – ενδυματολόγος, ως δημοσιογράφος (Kosmos, EPA3, ET1, NET, ET-SAT, ALTER, Αθήνα 984, ΕΡΑ5, ΕΡΑ2, Επικοινωνία FM 94, εφημερίδες και περιοδικά). Έχει διδάξει δημοσιογραφία και θεψρία της επικοινωνίας (ΙΕΚ Ακμή, Δομή, ΚΕΚ Δήμου Ηρακλείου), έχει σκηνοθετήσει πολιτιστικά ντοκιμαντέρ, έχει γράψει σενάρια για σειρές ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 και της ΝΕΤ, και έχει εκδόσει δύο παιδικά βιβλία. 

Comments are closed.