Monday April 29th, 2013

(Ελληνικά) ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΧΟΡΟΥ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Παγκόσμια Ημέρα Χορού
29 Απριλίου 2013
Διεθνής Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Γιορτάζεται από την παγκόσμια χορευτική κοινότητα κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, με αφορμή τη γέννηση του Jean-Georges Noverre (29 Απριλίου 1927), ενός σπουδαίου αναμορφωτή της τέχνης του χορού.
Κάθε χρόνο επιλέγεται μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του χορού για να γράψει το μήνυμα ενώ από το 1995 επίσημος συνεργάτης της Διεθνούς Επιτροπής του Χορού στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι η Παγκόσμια Ένωση Χορού.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2013
από τον Lin Hwai-min, Ταϊβάν

Στην Εισαγωγή του «Βιβλίου των Τραγουδιών», μιας ανθολογίας κινέζικων ποιημάτων που χρονολογούνται από τον 10ο ως τον 7ο αιώνα π.Χ., είναι γραμμένο:

«Τα συναισθήματα ζωντανεύουν και παίρνουν τη μορφή λέξεων.
Αν οι λέξεις δεν αρκούν, μιλάμε με αναστεναγμούς.
Αν οι αναστεναγμοί δεν αρκούν, τα τραγουδάμε.
Αν το τραγούδι δεν είναι αρκετό, τότε ασυνείδητα
τα χέρια μας τα χορεύουν και τα πόδια μας χτυπούν στο ρυθμό».

Ο χορός είναι έκφραση δυνατή.
Μιλάει στη γη και τον ουρανό.
Μιλάει για τη χαρά μας, τους φόβους και τις επιθυμίες μας.
Ο χορός μιλάει για το άπιαστο, παρ’ όλα αυτά αποκαλύπτει τη σκέψη ενός ανθρώπου και
το ταμπεραμέντο και το χαρακτήρα ενός λαού.

Όπως πολλοί πολιτισμοί στον κόσμο, οι ιθαγενείς της Ταϊβάν χορεύουν σε κύκλο.
Οι πρόγονοι τους πίστευαν ότι τα κακά πνεύματα θα απομακρύνονταν από τον κύκλο.
Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου μοιράζονται την ζεστασιά ο ένας του άλλου και κινούνται με κοινούς παλμούς.
Ο χορός φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Ο χορός πραγματοποιείται στο σημείο τομής παραλλήλων.
Οι κινήσεις εξαφανίζονται καθώς συμβαίνουν.
Ο χορός υπάρχει μόνο εκείνη την φευγαλέα στιγμή.
Είναι πολύτιμος. Είναι μια μεταφορά της ίδιας της ζωής.

Σε αυτή τη ψηφιακή εποχή κινούμενες εικόνες μπορούν να πάρουν εκατομμύρια μορφές.
Έχουν ενδιαφέρον.
Αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ποτέ το χορό γιατί οι εικόνες δεν αναπνέουν.
Ο χορός είναι γιορτή της ζωής.

Ελάτε, κλείστε την τηλεόραση, σβήστε τον υπολογιστή, και ελάτε να χορέψουμε.
Εκφραστείτε μέσα απ’ αυτό το θεϊκό και υψηλό όργανο, που είναι το σώμα μας.
Ελάτε να χορέψετε και να ενωθείτε με άλλους ανθρώπους στα κύματα των παλμών.
Αδράξτε εκείνη την πολύτιμη και φευγαλέα στιγμή.
Ελάτε να γιορτάσουμε τη ζωή με το χορό.

Μετάφραση από τα αγγλικά για το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου:
Βίκυ Μαντέλη & Νεόφυτος Παναγιώτου

LIN HWAI-MIN
ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Χοροθεάτρου Cloud Gate της Ταϊβάν

Η κριτική επιτροπή του διεθνούς βραβείου Movimentos της Γερμανίας τιμά τον Lin Hwai-min για το σύνολο της καλλιτεχνικής δράσης του θεωρώντας τον ως «έναν από τους σπουδαιότερους νεωτεριστές του χορού» «ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως οι William Forsythe, George Balanchine, Birgit Cullberg…»
Τον Ιούλιο του 2013 ο Lin θα ακολουθήσει τα βήματα των Martha Graham, Merce Cunningham και Pina Bausch για να παραλάβει το περίβλεπτο βραβείο Samuel H. Scripps/Βραβείο Φεστιβάλ Χορού της Αμερικής για το σύνολο της καλλιτεχνικής δράσης του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ «ο άκαμπτος ζήλος του κύριου Lin για την καλλιτεχνική φόρμα τον καθιέρωσε ως έναν από τους πλέον δυναμικούς και πρωτοποριακούς χορογράφους της εποχής…το χορογραφικό του άστρο οδηγεί συνεχώς τα όρια προς τα εμπρος και επαναπροσδιορίζει την καλλιτεχνική φόρμα.» Θα είναι ο πρώτος που θα παραλάβει αυτό το βραβείο ο οποίος δεν δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.
Στην πατρίδα του, την Ταϊβάν, ο Lin Hwai-min έγινε καταρχήν γνωστός ως συγγραφέας με μεγάλη αποδοχή. Το 1969, σε ηλικία 22 ετών και αφού είχε ήδη εκδόσει δύο μυθιστορήματα, μεταβαίνει στις Η.Π.Α. για σπουδές και παίρνει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις καλές τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Σπούδασε επίσης μοντέρνο χορό στο ίδιο πανεπιστήμιο και στην Νέα Υόρκη.
Ο Lin Hwai-min ίδρυσε το Χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν το 1973 ενώ το τμήμα χορού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών στην Ταϊπέι το 1983 και το Cloud Gate 2 το 1999. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και των δύο χοροθεάτρων, τα οποία έχουν λάβει ενθουσιώδη αναγνώριση παγκοσμίως. Έχει χορογραφήσει 86 παραστάσεις. Ο Lin εμπνέεται συνήθως από την παραδοσιακή κουλτούρα και την αισθητική της Ασίας για να δημιουργήσει αυθεντικά έργα με σύγχρονη απήχηση, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορού έχει πει: «Κανένα χοροθέατρο στον κόσμο δεν χορεύει όπως το Cloud Gate, το οποίο διαθέτει μια καθαρή και ώριμη κινέζικη χορογραφική γλώσσα. Η σπουδαιότητα αυτής της εξέλιξης για τον ασιατικό χορό είναι εξίσου βαθειά με εκείνη του Μπαλέτου Φρανκφούρτης του Forsythe για το ευρωπαϊκό κλασικό μπαλέτο».
Ανάμεσα στους επαίνους που έχει λάβει, ο Lin Hwai-min έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας πανεπιστημίων στην Ασία και έχει τιμηθεί με γνωστά βραβεία χορού και διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2005 το περιοδικό Time τον ανακήρυξε ως ένας από τους «ήρωες της Ασίας».
Ο Lin Hwai-min έχει γίνει θέμα μεγάλου μήκους τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην Ταιβάν. Από το 2000 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της τηλεοπτικής σειράς «Novel Dance Series» στην Ταϊπέι, μιας σειράς που μυεί το κοινό της Ταϊβάν στο σύγχρονο χορό. Στη σειρά έχουν εμφανιστεί χορογράφοι όπως οι Eiko και Koma, Meredith Monk, Susanne Linke, Akram Kahn, Ea Sola, Sidi Larbi Cherkaoui και Jerome Bel. Ο Lin Hwai-min είναι μέντορας χορού της Rolex Mentor και της Protégé Arts Initiative, έχοντας την ευθύνη της καθοδήγησης νεαρών χορογράφων που επιλέγονται από όλο τον κόσμο από μια επιτροπή ειδικών του χορού.

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ CLOUD GATE ΤΗΣ TAIWAN
Η δεξιοτεχνία των χορευτών του Cloud Gate κάνει τους κριτικούς να αναρωτιούνται αν «έχει δει ποτέ κανείς χορευτές με τόσο μαγικά και όμορφα σώματα» και να παραδέχονται ότι οι χορευτές του “κατέχουν τέτοιο έλεγχο και εκφραστικότητα που αγγίζει το υπεράνθρωπο. Πρόκειται για χορευτές που μπορούν να μετατρέψουν την ακινησία σε ευγλωττία και ζωντανή κίνηση. Σαν να έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το μεταβολισμό σου.» Cloud Gate είναι το όνομα του παλαιότερου γνωστού χορού στην Κίνα. Το 1973 ο χορογράφος Lin Hwai-min υιοθέτησε αυτό το κλασικό όνομα για την πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού που έγινε ποτέ σε κινεζόφωνη κοινότητα.
Οι 24 χορευτές της ομάδας εκπαιδεύτηκαν στον διαλογισμό Qi Gong, μια αρχαία φόρμα άσκησης της αναπνοής, στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες, στο σύγχρονο χορό, στο μπαλέτο και την καλλιγραφία. Με τις χορογραφίες του Lin Hwai-min η ομάδα μεταμορφώνει την αρχαία αισθητική σε συναρπαστικό μοντέρνο εορτασμό της κίνησης.
Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση από τους Τimes ως «το πρώτο σύγχρονο χοροθέατρο της Ασίας», το Cloud Gate έχει κάνει πολλές περιοδίες σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει συχνά προσκληθεί για παραστάσεις στη Νέα Υόρκη, στο Sadler’s Wells Theatre and το Barbican Centre του Λονδίνου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Chekhov της Μόσχας, και το διεθνές Tanzfest NRW της Pina Bausch. Στην Ταϊβάν το Cloud Gate είναι επίσης γνωστό και δημοφιλές. Εκτός από τις παραστάσεις σε θέατρα δίνει παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ταϊβάν συγκεντρώνοντας κοινό που φτάνει τους 60.000 θεατές τη φορά. Το 2003, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του Cloud Gate στην πολιτισμική ζωή της Ταϊπέι, ο δήμος ονόμασε την οδό Fu-Hsing North Road Lane 231, έδρα του χοροθεάτρου, σε Cloud Gate Lane. Το 2010, ένας νέος αστεροειδής, που ανακαλύφτηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, πήρε το όνομα Cloud Gate.
Οι περισσότερες παραγωγές του Cloud Gate υπάρχουν σε βίντεο. Ανάμεσα σε αυτές, οι παραστάσεις Songs of the Wanderers, Moon Water, Bamboo Dream, και Cursive II (γνωστή ως Pine Smoke) γυρίστηκαν στην Ευρώπη.

Comments are closed.