20 December 2012

ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤOYOTA ΞΕΦΥΓΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΝΕΡΑ

“Όταν το κόκκινο Τoyota ξέφυγε απ’ τον δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά”
Performance

Ένας πολιτικός, από εύπορη οικογένεια με μεγάλη ιστορία στην πολιτική, με πολλά λεφτά και γοητεία συναντά σε ένα κοσμικό πάρτι μια γυναίκα, που δουλεύει ως γραμματέας σε πολιτικό γραφείο του κόμματος. Απόφοιτος πολιτικών επιστημών από γνωστό πανεπιστήμιο, η γυναίκα ενδιαφέρεται πολύ για την πολιτική. Στο πάρτι, μετά από αρκετά ποτά και μια μοναχική βόλτα στην παραλία, ο πολιτικός εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη γυναίκα. Προς το τέλος της βραδιάς αφήνουν το πάρτι και φεύγουν μαζί. Στη διαδρομή ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο πέφτει σ’ έναν σκοτεινό βάλτο και βυθίζεται στα μαύρα νερά. Ο άντρας καταφέρνει να απεγκλωβιστεί και να γλιτώσει, αφήνοντας όμως την γυναίκα να πνιγεί.

Η παράσταση βασίζεται στην αληθινή ιστορία γνωστού πολιτικού, ο οποίος, στην ουσία, επέλεξε να εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, καταδικάζοντας έτσι τη συνεπιβάτισσά του σε έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι ο θάνατός της δεν προήλθε από πνιγμό αλλά από ασφυξία, μέσα σε χρονικό διάστημα κάποιων ωρών. Η δε δικαστική έρευνα απέδειξε ότι ο πολιτικός ανέφερε το ατύχημα με καθυστέρηση δέκα ωρών κι αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του. Ο ίδιος, στην κατάθεσή του, ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί διάσειση από την πτώση, ότι είχε επιχειρήσει να την σώσει βουτώντας στα νερά και κατόπιν «θολωμένος» και «εξαντλημένος» είχε επιστρέψει στο σπίτι του και είχε κοιμηθεί.
Αν ο πολιτικός είχε καλέσει για βοήθεια, πιθανότατα θα έδινε, άθελά του, αυτο-ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία θα είχαν οδηγήσει σε κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ή ακόμη και εκ προθέσεως. Ο τοπικός δημόσιος κατήγορος δεν επέδειξε την αναμενόμενη αυστηρότητα. Οι κατηγορίες που τελικά τού απαγγέλθηκαν ήταν «εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος» και «αδυναμία να αναφέρει το ατύχημα». Η τιμωρία: δύο μήνες κάθειρξη με αναστολή.
Εμείς επικεντρωνόμαστε στο θύμα της ιστορίας και προσπαθούμε να ερευνήσουμε στον τρόπο που η κουλτούρα μας συνδέει την πολιτική δύναμη με το σεξ, την εξουσία με την παραπλάνηση, την δύναμη με την εκμετάλλευση.

Σύνθεση κειμένων (στην αγγλική γλώσσα): Δημήτρης Βέργαδος, Όλγα Ποζέλη
Μετάφραση: Τζένη Γαβαλάκη
Δραματουργική σύνθεση & Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Μουσική επιμέλεια & ηχητικό περιβάλλον: Νίκος Βίττης, Όλγα Ποζέλη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Βέργαδος, Κατερίνα Κωνσταντοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Ευγενία Γκρίμα
Ερμηνεύει η Όλγα Ποζέλη
Ηχογραφημένη φωνή: Αλέξης Αλάτσης
Παραγωγή ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
www.noitigrammi.gr 

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ: 210-6460.748
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή στις 21:30
Από 14 Δεκεμβρίου 2012 έως 1η Μαρτίου 2013
Εισιτήρια: 10 Ευρώ (γενική είσοδος)
Διάρκεια παράστασης: 50’
Έναρξη: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2012

 

Comments are closed.