5 December 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ EΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση PRAGUE QUADRENNIAL OF PERFORMANCE DESIGN AND SPACE 2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ EΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση
PRAGUE QUADRENNIAL OF PERFORMANCE DESIGN AND SPACE 2015

Το  Ελληνικό  Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοινώνει τη συμμετοχή της Ελλάδος στην 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 (PQ 2015) που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, από 18 – 28 Ιουνίου 2015 και απευθύνει προς τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Έκθεση.
Η Διεθνής Έκθεση (Prague Quadrennial) αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη σημαντικότερη έκθεση γύρω από τον Παραστατικό/Παραστασιακό χώρο, την Σκηνογραφία και την Θεατρική Αρχιτεκτονική και περιλαμβάνει τρεις βασικές διαγωνιστικές ενότητες:
α) Ενότητα Χωρών και περιοχών (Section of Countries and Regions)
β) Ενότητα θεατρικής Αρχιτεκτονικής (Architecture Section)
γ) Ενότητα Εκπαιδευτικών Τμημάτων (Student Section)

Στόχος είναι η Ελλάδα να συμμετάσχει και στις τρεις θεματικές ενότητες.
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. έχει ήδη ξεκινήσει και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την άρτια συμμετοχή της χώρας από ιδιωτικούς  φορείς.
Υπεύθυνος επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής συμμετοχής έχει οριστεί ο σκηνογράφος – ενδυματολόγος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. Θάνος Βόβολης, ο οποίος έχει και την ευθύνη του θεωρητικού σχεδιασμού μαζί με την σκηνογράφο Μαρία Κονομή.
Υπεύθυνος αρχιτέκτων για την αρχιτεκτονική μελέτη και την κατασκευαστική επιμέλεια των εθνικών περιπτέρων έχει οριστεί ο αρχιτέκτων–μηχανικός και καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Παρμενίδης.

Ενότητα Χωρών και Περιοχών:
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θεματική της PQ 2015 «SharedSpace: Music Weather Politics» και τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που έχουν λάβει χώρα διεθνώς τα τελευταία χρόνια στο πεδίο του παραστατικού χώρου έχει διαμορφώσει το θέμα της ελληνικής συμμετοχής ως «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος».
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. προτίθεται να συμπεριλάβει στην ελληνική εκπροσώπηση projects και έργα από καλλιτέχνες και ομάδες, τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια και επιδεικνύουν μια νέα διευρυμένη αντίληψη της χωρικότητας του ανοιχτού/υπαίθριου χώρου.
Το παραστασιακό γεγονός είναι δυνατόν να έχει εκφραστεί με μια πληθώρα αισθητικών μορφών ως ανθρώπινη δράση: θέατρο, χορός, performance, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, υβριδικές μορφές κ.τ.λ.
Η συμμετοχή δεν αφορά την εκπροσώπηση μέσω των ίδιων των παραστάσεων αλλά μέσω της τεκμηρίωσής τους. (Συνημμένο αναλυτικό εισαγωγικό σημείωμα).
Δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες (σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, performers, εικαστικοί κ.τ.λ.) καθώς και ομάδες/εταιρίες/συμπράξεις καλλιτεχνών και σχετικοί φορείς των παραστατικών τεχνών.
Η επιλογή των projects θα γίνει από επιτροπή η οποία έχει ήδη συγκροτηθεί και η στελέχωση της έχει ως βάση το διεπιστημονικό κριτικό διάλογο. (Συνημμένο: επιτροπή αξιολόγησης).
Η περίοδος υποβολής αφορά σε projects που θα υλοποιηθούν το 2014 και το υλικό τους θα κατατεθεί μαζί με την αίτηση συμμετοχής  έως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014. (Συνημμένο: Φόρμα Δήλωσης Ενδιαφέροντος ).

Περίοδος υποβολής αιτήσεων:
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων:
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Για να υποβάλετε τις προτάσεις ακολουθήστε τις οδηγίες. Παρακαλούμε όπως:

  • Διαβάσετε προσεκτικά το αναλυτικό εισαγωγικό σημείωμα στο οποίο παρουσιάζεται η θεματική της Ελληνικής συμμετοχής.
  • Διαβάσετε τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τις οδηγίες υποβολής.
  • Στείλετε ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα στη διεύθυνση  την αίτηση συμμετοχής.
  • Τυπώσετε και στείλετε ταχυδρομικά και εμπρόθεσμα στη διεύθυνσή μας μαζί με το απαιτούμενο υλικό. Ως καταληκτική ημερομηνία ισχύει η σφραγίδα ταχυδρομείου.
  • Ανεβάσετε το βίντεο με κωδικό προστασίας στο www.vimeo.com και σημειώσετε στη φόρμα το σύνδεσμο (link) του βίντεο και τον κωδικό προστασίας. Αν δεν έχετε ηλεκτρονικό αρχείο του οπτικού υλικού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.

Εισαγωγικό Σημείωμα: EISAGOGIKO SIMEIOMA_THEMA ELLINIKIS EKPROSOPISIS_PQ
Όροι Οδηγίες Συμμετοχής: OROI ODIGIES SIMMETOXIS_PQ
Επιτροπή Αξιολόγησης: EPITROPI AXIOLOGISIS_PQ
Φόρμα Δήλωσης Ενδιαφέροντος: 4 Forma Dilosis Endiaferontos_PERIODOS DEYTERI_PQ

Comments are closed.