6 November 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΚΟΛΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (Ε.Θ.Α.Λ.)

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:
1. Το κείμενο θα πρέπει να είναι γραμμένο στην Πανελλήνια Ελληνική ή στο Κυπριακό ιδίωμα.
2. Η διάρκεια του, κατά προτίμηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τη 1 ώρα και 10 λεπτά ή τις 3,000 λέξεις.
3. Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο Διαγωνισμό με έως και δύο έργα.
4. Το έργο θα πρέπει να μην έχει δημοσιευτεί ή παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε μορφή και  οποιοδήποτε τρόπο, ή βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό προηγουμένως.
5. Θα πρέπει να σταλεί σε πέντε αντίγραφα με ψευδώνυμο μέσα σε φάκελο, μέσα στον οποίο θα πρέπει να υπάρχει άλλος σφραγισμένος φάκελος με το πραγματικό όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του συμμετέχοντα.
6. Τα τρία αντίγραφα θα πρέπει να παραδοθούν στην ταχυδρομική διεύθυνση της ΕΘΑΛ: Τ.Θ. 71006, 3840 Λεμεσός, με την ένδειξη «Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα» ή με παράδοση στα γραφεία της ΕΘΑΛ (Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Ακίνητα Δήμου Λεμεσού, κτίριο ΣΑΛΑ, τηλ. +357 25877827).
7. Η αποστολή ταχυδρομικά ή η παράδοση του φακέλου στα γραφεία της Ε.Θ.Α.Λ. θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2013.
8. Η Ε.Θ.Α.Λ. έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει σε μορφή θεατρικού αναλογίου τα τρία πρώτα έργα που θα βραβευθούν και διατηρεί το δικαίωμα, εάν και εφόσον το θελήσει, να παρουσιάσει ένα από τα βραβευθέντα έργα, στη σκηνή σε διάστημα ενός έτους από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
9. Τα έργα θα κρίνει πενταμελής επιτροπή που αποτελούν οι κ.κ Μίμης Σοφοκλέους, Τίτος Κολώτας, Κάτια Λαμάρη, Δώρος Ήρωας και Μηνάς Τίγκιλης.

Σύντομο Βιογραφικό Κωστή Κολώτα:
Γεννήθηκε το 1934. Αποφοίτησε από το Λενίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας. Υπηρέτησε ως Καθηγητής και Διευθυντής Σχολείων Μέσης Παιδείας, και Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Ασχολήθηκε με τo Θέατρο ως μελετητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Μεταφράσεις και έργα του παίχτηκαν από τo Θ.Ο.Κ., τo Εθνικό Θέατρο, τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, την Ε.Θ.Α.Λ. και άλλα θέατρα στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως επίσης και από τo ΡIΚ και την ΕΡΤ. Πολλές μεταφράσεις του έχουν ανεβασθεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Επιδαύρου.
Από το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα μετέφρασε: «Ορέστεια», «Πέρσες» και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, «Οιδίποδα», «Αίαντα» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ικέτιδες», «Βάκχες», «Τρωάδες», «Εκάβη» και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. «Θεσμοφοριάζουσες», «Εκλησιάζουσες», «Όρνιθες», «Βατράχους» και «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Μετέφρασε επίσης «Ρωμαίο και Ιουλιέτα», «Όνειρο θερινής νυκτός» «Πολύ κακό για το τίποτε» και «Ριχάρδο τον Γ’» του Σαίξπηρ, και το «Πανηγύρι του Αγίου Βαρθολομαίου» του Μπεν Τζόνσον.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε τοπικά και διεθνή θεατρικά συνέδρια και δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά με θέμα κυρίως το αρχαίο Ελληνικό δράμα. Δίδαξε Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου και Δραματολογία σε θεατρικά εργαστήρια και Δραματικές Σχολές, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Υπήρξε Μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Αθλητικού Σωματείου Άρης Λεμεσού και μέλος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου από της ιδρύσεώς του και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Πρωτοστάτησε στην επανίδρυση της Χορωδίας του Άρη, υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό και της Ε.Θ.Α.Λ. Λεμεσού.
Το 1996 εκλέγεται μέχρι το 2001 ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών «Η Πόλη μας» που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της και προέδρευε της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού.
Είχε για πολλά χρόνια την μόνιμη πολιτιστική εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 6 της Λεμεσού, «Κουβέντα μ’ ένα φίλο».
Βραβεύτηκε με το Βραβείο Θεατρικής Συγγραφής και Μετάφρασης «Μελίνα Μερκούρη», του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Ήταν παντρεμένος με την φιλόλογο Νάνα Κολώτα και είχε τρία παιδιά, τον Χρίστο Κολώτα καθηγητή της Ογκολογίας στην Ελβετία, την Χαρά Κολώτα- Δημοσθένους δικηγόρο και την Μαρία Κολώτα- Χαλδαίου καθηγήτρια χορού.

Comments are closed.