27 September 2013

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΕΘΑΛ) ΚΑΙ Η «ΠΟΡΝΗ ΤΟΥ ΟΧΑΙΟ» ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το Θέατρο της Λεμεσού (ΕΘΑΛ) και η «Πόρνη του Οχάιο» ταξιδεύουν τον Οκτώβριο στην Ελλάδα!

Αν σκεφθεί κανείς  το πλήθος των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών γεγονότων που  τη τελευταία διετία μας έρχονται από  το …μακρινό Ισραήλ για  να παρακολουθήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  , κάποιος θα συμφωνήσει  πως ζούμε κυριολεκτικά μια άνοιξη πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες- στο κινημ/κο, τη ποίηση, τη μουσική φυσικά (έθνικ κυρίως), το χορό…Από τον Αμοζ  Οζ και το Γκρόσμαν, περάσαμε στο  Έντγκαντ Κερετ, τα μπαλέτα Μπατσέβα, τη Γιασμίν Λεβίν κ.α.
Το θέατρο- ως δραματουργία αλλά και περιοδεύοντα σχήματα- λόγω και της αντικειμενικής δυσκολίας  επικοινωνίας με τη  γλώσσα-  φαντάζει σαν  η  λιγότερο ευνοημένη έκφραση  τέχνης. Το Θέατρο ΚΑΜΕΡΙ του Τελ Αβιβ  πριν μια δεκαετία στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ένα παλιό έργο του Εφρος στο θέατρο Παλκοσένικο, η εμφάνιση στα Δημήτρια του πειραματικού θεάτρου της Ρουθ Κένερ, η παράσταση  σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη στο Εθνικό  του  Dybook  και το Κρούμ του Λεβίν  το 2008  στην οδό Πειραιώς  σε σκηνοθεσία……. είναι εξαιρέσεις..
Σε λίγες μέρες όμως θα γνωρίσουμε σε μια παράσταση που θα μιλιέται και θα ακούγεται στα ελληνικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  ένα από τα καλύτερα έργα του, το Χανόχ  Λεβίν -  του σημαντικότερου  ίσως ισραηλινού θεατράνθρωπου – τη Πόρνη του Οχάιο..
Ποιος όμως Χανόχ Λεβίν και γιατί η πανελλήνια πρώτη του πιο γνωστού του έργου στα ελληνικά, αποκτάει ιδιαίτερη σημασία για τους θεατρόφιλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη?
Ο Χανόχ Λεβίν αποκαλούμενος και Μπρεχτ του Ισραήλ , υπήρξε ο κορυφαίος θεατράνθρωπος του ισραηλινού θεάτρου, ο αναμορφωτής της σύγχρονης δραματουργίας της γειτονικής στη Κύπρο χώρας, ποιητής, σκηνοθέτης, συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ.α.. To συγκεκριμένο έργο ανέβηκε πολλές φορές στο εξωτερικό- στην Βουδαπέστη, στο Ναϊρόμπι, στο Πεκίνο στο Μεξικό, στην Αργεντινή αλλά και την Νέα Υόρκη από το La MaMa (2006). 
Και ποια είναι η ΕΘΑΛ, το θέατρο της Λεμεσού, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα  από τις 5 έως και τις 10 Οκτωβρίου για να μας συστήσει τον Λεβίν και  …τη Πόρνη του;
Ιδρύθηκε το 1988 στη Λεμεσό, μετράει 25 χρόνια ζωής . Τα τελευταία 14 χρόνια  στη θέση του καλλιτεχνικού της διευθυντή  βρίσκεται ο  Μηνάς Τίγκιλης, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Εκδότης της θεατρικής επιθεώρησης Εκκύκλημα . Η ΕΘΑΛ έχει επισκεφθεί την Αθήνα και στο παρελθόν με δυο παραστάσεις της. Τις «Επικίνδυνες Μαγειρικές» του Στάικου (Θ.Εμπρός) και το «Σπιρτόκουτο» του Γ.Οικονομίδη (Ιδρ.Κακογιάννης). Στη Θεσσαλονίκη, ένεκα η αδελφοποίηση των δυο πόλεων ανεβηκε πιο συχνά! «Μάνα, Μητέρα, Μαμά»,» Υπόθεση της Οδού Λουρσίν»,» ..Μαγειρικές», «Μη Σκοτώνεις τη Μαμά», «Η Καμπύλη της Ευτυχίας…»
Για τη παράσταση της Πόρνης στη Κύπρο, έγραψαν χαρακτηριστικά πως: «Μόνο μια καλή παράσταση μπορεί να λειτουργήσει ως αγωγός αυτού του ιδιαίτερου κειμένου»…Και κάπου αλλού: «έτσι και η παράσταση προκάλεσε το κοινό με κωμικοτραγικές και ιλαρές σκηνές»..

Λίγα λόγια για το έργο*
Είναι η ιστορία μιας πόρνης του δρόμου που περιμένει έναν πλούσιο τουρίστα να την παντρευτεί και να της αγοράσει μια πισίνα και είναι σίγουρη πως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να συμβεί (ψέμα!) Είναι η ιστορία ενός ζητιάνου του Οϊμπίτερ ο οποίος αποφασίζει να γιορτάσει τα εβδομηκοστά του γενέθλια (ψέμα!) επισκεπτόμενος την πόρνη του δρόμου και προσφέροντάς της όλες του τις οικονομίες (ψέμα!). Είναι η ιστορία του γιου του, του Οϊμάρ ο οποίος τρέχει πίσω από τον πατέρα του γιατί τον αγαπά (ψέμα) και θέλει να του προσφέρει λίγη αγάπη και ζεστασιά (αυτό κι αν είναι ψέμα)! 
Είναι η ιστορία της αναμονής και των τριών τους. Της αναμονής που τους κρατάει ζωντανούς ή τουλάχιστον όχι εντελώς πεθαμένους και τους οδηγεί μέσα από την σκόνη και τη βρωμιά στο απέραντο γρασίδι της πρόσοψης της βίλας της πόρνης του Οχάιο.
* το έργο είναι κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 χρόνων

Πρωταγωνιστούν ο Μηνάς Τίγκιλης και ο Ευτύχιος Πουλλαΐδης στο ζευγάρι των ζητιάνων και στο ρόλο της Πόρνης, η Βασιλική Κυπραίου 
Μετάφραση: Ιακώβ Σιμπή
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά/ κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Κοπιάστε όπως λέμε στα κυπριακά!
Πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΛ, www.ethal.com.cy και το facebook της ΕΘΑΛ

AΘΗΝΑ
Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013
Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ίδρυμα) 
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, www.mcf.gr και στα καταστήματα public (Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι) 
Eισιτήρια: €12, μειωμένο €10, ομαδικό €7

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, Θέατρο Αθήναιον (μετά από πρόσκληση του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης)
Tηλέφωνο: 2310832060 / Γενική είσοδος:10€
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9:00 μμ (Διάρκεια: 80 λεπτά)
ΥΓ  Μια περιοδεία που αποτελεί κυριολεκτικά πράξη  πολιτιστικής διπλωματίας και υλοποιείται χάρις στον ενθουσιασμό  και το τρέξιμο των συντελεστών της , τους  ανθρώπους  της ΕΘΑΛ!!!

Δείτε το βίντεο της παραγωγής: 
http://www.youtube.com/watch?v=xe9VCL6Z5-0&feature=share&list=UU367W6IdtFOIiSlu7hu-76A

Comments are closed.