7 March 2014

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA-ΕΛΛΑΣ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 5μμ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
(Πειραιώς 206, Ταύρος, www.mcf.gr)

Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει σε επικοινωνία τους καλλιτέχνες του κουκλοθεάτρου με τους ειδικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους την κούκλα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η αξία της ως θεραπευτικό μέσο, και να ανοίξει μια συζήτηση και συνεργασία  μεταξύ των δύο κλάδων. Εκτός από τις παρουσιάσεις, θα γίνουν και τρία σχετικά βιωματικά εργαστήρια.

Πρόγραμμα Ημερίδας (5μμ-7.45μμ):
17:00   Έναρξη - Εισαγωγή
17:10   Γιώργος Πόλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Δραματοθεραπευτής,      ψυχοθεραπευτής
            «Δύο, δεν είναι. Δύο, ως εάν να είναι και ένα, ίσως είναι»
17:45   Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
            «Η κούκλα ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία»
18:15   Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
            “Κλινικές εφαρμογές του μαύρου θεάτρου”
18:45   Ελένη Παπαγεωργίου, κουκλοθεραπεύτρια και καλλιτέχνης
(παρέμβαση από τη Γαλλία μέσω skype) «Η εφαρμογή της κουκλο-θεραπείας στη Γαλλία»
19:00   Τάκης Σαρρής, Κουκλοπαίκτης
«Ένας κουκλοπαίκτης επτά χρόνια στο “περιβολάκι”. Η εμπειρία μου.»
19:30   δεκάλεπτο διάλειμμα 
19:45   Συζήτηση
18:20   Κλείσιμο της Ημερίδας

Εργαστήρια (3μμ-4:50μμ):
1.  Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Θεραπευτικό κουκλοθέατρο»΄.
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
2.  Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: “Το μαύρο θέατρο στην θεραπεία”
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)
3.  Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης (www.ayusaya.com)
«Βασικές αρχές κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας»
(διάρκεια 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

Για δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνείστε στο 6977150305.
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: 10 Ευρώ (για τα μέλη της UNIMA: δωρεάν).

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:
Δημήτρης Καράγιωργας: Γεννήθηκα το 1977 στην Κόρινθο. Από το 1995 ως το 2013 έζησα στη Ρουμανία και τη Σουηδία όπου και σπούδασα Ιατρική – Παιδοψυχιατρική. Εκπαιδεύτηκα επίσης στην τέχνη της Ψυχοθεραπείας έχοντας μια ευρεία πλατφόρμα αναφορών, διαβασμάτων, άλλων ερεθισμάτων και εμπειριών, που τελικά διαμόρφωσαν μια προσωπική ολιστική θεώρηση και πράξη της θεραπείας, με κύριους άξονες τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Σχολή και τη Ψυχοθεραπεία μέσω της Τέχνης (Art Therapy). Δούλεψα μέχρι τον Οκτώβρη του 2013 σε διάφορα τμήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπ. Νοσοκομείου SUS, Σουηδίας. Εργάστηκα στο τμήμα των Τακτικών Ιατρείων Γενικής Παιδοψυχιατρικής, στην Ομάδα Θυμάτων Βασανιστηρίων και Πολέμου και στο τμήμα Παιδοψυχιατρικών Επειγόντων της ίδιας κλινικής. Συντονίζω στην Ελλάδα και το εξωτερικό βιωματικά εργαστήρια Art Therapy, με έμφαση στη συνάντηση της ψυχοθεραπείας με την Τέχνη του Θεάτρου (συχνά του Θεάτρου Σκιών) ενώ με απασχολεί ιδιαίτερα η έννοια της Σκιάς κυρίως ως σύμβολο – εργαλείο στην ψυχοθεραπεία. (http://paidopsy.com/)

Στάθης Μαρκόπουλος:
Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου  του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Επίσης διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (www.ayusaya.com)

Ελένη Παπαγεωργίου:
Έχοντας λάβει στην Ελλάδα ένα μάστερ στη Φιλοσοφία – Παιδαγωγική- Ψυχολογία , χρησιμοποίησα τη μαριονέτα στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής την οποία ασκούσα. Γοητευμένη από τη δύναμη της διαμεσολάβησης, αφιερώθηκα στην εκμάθηση αυτής της τέχνης. Οι παραστάσεις μου έχουν εκπαιδευτικό σκοπό, για παράδειγμα, για να εισάγουν τα παιδιά στην αστρονομία και του ηλιακού συστήματος. Τα εργαστήρια δημιουργικού παιχνιδιού έχουν ψυχο- εκπαιδευτικό σκοπό όπως την βελτίωση της “αυτοεκτίμησης”. Η ευεργετική επίδραση του κουκλοθεάτρου σε παιδιά και ενήλικες στην εκμάθηση της γλώσσας, με οδήγησε να μελετήσω τις ιδιαιτερότητες αυτής της διαμεσολάβησης στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Γνώρισα το Puppet Therapy Association και παράλληλα παρακολούθησα το πρόγραμμα “Art-therapy και παραστατικές τέχνες” στο Πανεπιστήμιο Descartes - Paris V. Έκτοτε εργάζομαι ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια κουκλο-θεραπείας. (www.facebook.com/eleni.papageorgiou)

Γιώργος Πόλος: Σπούδασα,  κοινωνικός  λειτουργός,  ηθοποιός,  dramatherapy, ομαδική  ψυχοθεραπεία  και  ψυχανάλυση. Δούλεψα, με   την αναπηρία, για  πολλά  χρόνια,  όπως  και  στον  κλινικό  χώρο,  ψυχιατρικά  νοσοκομεία,  άσυλα.  Παράλληλα,  είχα  εμπειρίες,  ως  ηθοποιός,  κουκλοπαίκτης, σκηνοθέτης,  στον χώρο  της  τέχνης  και  της  κοινωνικής  παρέμβασης.  Τα  τελευταία,  πολλά  χρόνια,  δουλεύω  ιδιωτικά,  ως   ψυχοθεραπευτής,  ψυχαναλυτικής  κατεύθυνσης  και  συνεργάζομαι  με  θεσμούς  και  υπηρεσίες. Τον  όρο  dramatherapy, τον προτιμώ  στα  Αγγλικά,   για  λόγους,  που  δεν  αναλύονται, σ΄αυτό το  σημείωμα.

Τάκης Σαρρής: Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίκτης. Ο δρόμος που τον έφερε στο κουκλοθέατρο πέρασε από τον χώρο του θεάτρου. Την 36χρονη πορεία του στο κουκλοθέατρο την έκανε μαζί με την γυναίκα του Μίνα. Οτιδήποτε κατάφερε στο χώρο του κουκλοθέατρου πιστεύει πως το οφείλει στη μεγάλη του αφοσίωση  στην κούκλα, στην εργατικότητα και στο επίμονο του χαρακτήρα του, καθώς επίσης και στους καλούς συνεργάτες του. Είναι δημιουργός και διευθυντής της ομάδας «Θέατρο της Κούκλας». (http://www.greekpuppettheatre.gr)

Δήμητρα  Σταύρου: Σπουδές Ψυχολογίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Σπουδές στη Δραματοθεραπεία τετραετούς κύκλου. Εργασία, ως ψυχολόγος, σε Δημοτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, σε 75 περίπου σχολεία ιδιωτικά και δημόσια στον ΟΚΑΝΑ κ.ά. Ως ερευνήτρια, στο ΕΠΙΨΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως Δραματοθεραπεύτρια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στις φυλακές Κορυδαλού, σε δραματικές σχολές, με στελέχη επιχειρήσεων, με εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, με καλλιτέχνες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας κ.ά. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις. (http://drama-therapy.blogspot.gr)

Comments are closed.