9 October 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ IETM ATHENS

Διεθνής Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών IETM Athens
Let’s Design a Future (Starting from Greece)
17-20 Οκτωβρίου 2013

Το Βρετανικό Συμβούλιο συμπράττει με το Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών (ΙΕΤΜ) που διοργανώνει για πρώτη φορά την τακτική συνάντηση του στην Αθήνα από 17 έως 20 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να γνωρίσουν τους Έλληνες δημιουργούς και επαγγελματίες του χώρου και όλοι μαζί να ορίσουν το «αύριο» των παραστατικών τεχνών .
Η συνάντηση του IETM θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με διαφορετικά είδη τέχνης, όπως ο σύγχρονος χορός, οι τέχνες του δρόμου, η μουσική στο θέατρο, το «documentary theatre» και η «performance» καθώς και διάφορα ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης και διαμόρφωσης πολιτιστικής πολιτικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις, παραστάσεις και δημιουργικές συναντήσεις στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Βρετανικό Συμβούλιο μαζί με το IETM έχει την επιμέλεια τριών ομάδων εργασίας - υπό τον τίτλο Ας σχεδιάσουμε το μέλλον (ξεκινώντας από την Ελλάδα)- που θα ασχοληθούν με τα επείγοντα και σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο καλλιτεχνικός χώρος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε μία εποχή που η αβεβαιότητα κυριαρχεί και ο κόσμος αλλάζει ριζικά γύρω μας, μήπως αντί να ψάχνουμε εφήμερες στρατηγικές επιβίωσης, πρέπει να επανατοποθετηθούμε στα θεμελιώδη ερωτήματα; Πως γίνεται να επανεξετάσουμε και να αναδιαμορφώσουμε την κοινωνίας μας; Ποιο είναι το μέλλον που ονειρευόμαστε για εμάς και τους γύρω μας, ποιο το αύριο των τεχνών που επιθυμούμε και πως το κάνουμε πραγματικότητα; Πως μπορούμε να έχουμε λόγο και να γίνουμε, από παθητικοί δέκτες, ενεργοί δρώντες σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης; Κάθε ομάδα εργασίας θα εξετάσει παραδείγματα και καλές πρακτικές από την εμπειρία των μελών του IETM από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα και θα προτείνει τα επόμενα βήματα για ένα μέλλον όπως το ονειρευόμαστε μαζί.
Ας σχεδιάσουμε το μέλλον 1: Πολιτιστική Πολιτική, όπως θα τη θέλαμε. Τα επιχειρήματα και οι δομές που χρειαζόμαστε για μια αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 12:30 -14:30 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Ομιλητές: 
Ευριπίδης Λασκαρίδης (Osmosis, Ελλάδα)
John Kieffer (Σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής, Μεγάλη Βρετανία)
Συντονιστής: Luca Bergamo (Culture Action Europe, Βέλγιο)

Σε πολλές χώρες η ύπαρξη πολιτιστικής πολιτική θεωρούνταν δεδομένη ως μέρος της ευρύτερης χάραξης δημόσιας πολιτικής μέχρι να έρθει η οικονομική κρίση και να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες. Σε άλλες, πολιτιστική πολιτική σήμαινε απλώς να έχεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές. Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές συνθήκες καθιστούν την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης και χάραξης των συγκεκριμένων πολιτικών επιτακτική. Ποιες είναι, λοιπόν, οι βασικές αξίες που διέπουν μια υγιή και αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική; Θα μπορούσαν να τεθούν κάποιες κοινές αρχές στη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής εφαρμόσιμες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο; Και τι δομές μπορούν να δημιουργηθούν για να διαφυλάξουν τις αρχές αυτές; Ποια είναι τα επιχειρήματα με τα οποία θα «πείσουμε» τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία για την ανάγκη αυτή;

Ας σχεδιάσουμε το μέλλον 2: Οι συνεργασίες είναι το κλειδί της επιτυχίας αλλά από πού να ξεκινήσει κανείς και πώς να τις διατηρήσει; Νέα μοντέλα αυτο-οργάνωσης

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 15:30 - 18:00 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Ομιλητές:
Φίλιππος Κανακάρης (ΣΥΝΔΡΟΜΟΣ, Ελλάδα)
Γκίγκη Αργυροπούλου (ΜKULTRA, Ελλάδα)
Agnes Bakk (Fuge & Jyrayani Incubator House, Ουγγαρία)
Judith Knight (Artsadmin, Μεγάλη Βρετανία)
Bασίλης Νούλας (Νova Melancholia, Ελλάδα)
Samo Selimovic (Balkan Express & Bunker - Σλοβενία)
Στεφανία Ξυδιά (Place Identity Clusters, Ελλάδα)
Συντονιστής: Andy Field (Forest Fringe, Μεγάλη Βρετανία)

Όταν οι υπάρχουσες δομές καταρρέουν ή παύουν να εξυπηρετούν τον σκοπό τους, η ανάγκη για αυτό-οργάνωση και αλλαγή γίνεται επιτακτική και μετουσιώνεται σε δημιουργία, ομιλία, κίνημα πολιτών, παράσταση ή σε μία συνεδρίαση του ΙΕΤΜ. Σε αυτή την ομάδα εργασίας θα μιλήσουμε για την αλλαγή των δομών και των συνθηκών, για μοντέλα αυτο-οργάνωσης και δικτύωσης, για τρόπους συν-χρηματοδότησης και συν-υποστήριξης ως εναλλακτικές λύσεις στο branding και τον ανταγωνισμό.

Ας σχεδιάσουμε το μέλλον 3: Οικοδομώντας εμπιστοσύνη ή αναζητώντας πόρους; Ιδέες για την βιωσιμότητα των παραστατικών τεχνών όταν η κρατική στήριξη υποχωρεί

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 10:00 - 12:00 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο)
Ομιλητές:
Μαρία Αλεξίου (Hellenic Network for CRS, Ελλάδα)
Κασιανή Μπένου (ΕΜΣΤ, Ελλάδα)
Έλλη Παπακωνσταντίνου (Vyrsodepseio, Ελλάδα)
Hen Norton (WeDidThis, Μεγάλη Βρετανία)
Goran Tomka (Faculty of Sport and Tourism, Educons University, Ρωσία)
Jochen Sandig (Sasha Waltz & guests & Radial System, Γερμανία)
Συντονίστρια: Corina Bucea, (Fabrica de Pensule, Ρουμανία)

Οι σύγχρονες μορφές παραστατικών τεχνών είναι συνήθως δύσκολο να τραβήξουν την προσοχή ενός μεγάλου χορηγού και το crowdfunding δεν έχει πάντα εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Το εφήμερο, το ζωντανό και η αντίσταση στην αναπαραγωγή που χαρακτηρίζουν τις παραστατικές τέχνες, τις καθιστούν «δύσκολο» πολιτιστικό προϊόν και απαιτούν σε θέσεις ανθρώπους που βάζουν τον πολιτισμό προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, η «δύναμή» τους βρίσκεται στις σχέσεις που χτίζονται ανάμεσα σε κοινό, καλλιτέχνες, συνεργάτες και με τις κοινότητες στις οποίες οι καλλιτέχνες δημιουργούν. Πώς μπορούμε λοιπόν να εξελίξουμε και να κρατήσουμε αυτές τις σχέσεις; Αυτή η ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τρόπους διεύρυνσης και συμμετοχής του κοινού και με την ανάπτυξη μίας κοινότητας ως βασικά εργαλεία χρηματοδότησης της δημιουργικής προσπάθειας.
Με την υποστήριξη του  Institut français στο πλαίσιο του προγράμματος TEATROSKOP

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία εγγραφής  επικοινωνήστε με:

British Council, Ειρήνη Βουζελάκου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων
email: ">ι, τηλ: 210 3692337
Busart, Kέλλυ Διαπούλη, Συντονίστρια Busart - IETM Athens
email: , τηλ: 6977 411 330/210 5710275
ΙΕΤΜ, Milica Ilic, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
email:

Comments are closed.