17 February 2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ EΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ PRAGUE QUADRENNIAL 2015

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ EΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση
PRAGUE QUADRENNIAL OF PERFORMANCE DESIGN AND SPACE 2015

Το  Ελληνικό  Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοινώνει τη συμμετοχή της Ελλάδος στην 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 (PQ 2015) που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, από 18 – 28  Ιουνίου 2015 και απευθύνει προς τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Έκθεση.
Η Διεθνής Έκθεση (Prague Quadrennial) αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη σημαντικότερη έκθεση γύρω από τον Παραστατικό/Παραστασιακό χώρο, την Σκηνογραφία και την Θεατρική Αρχιτεκτονική και περιλαμβάνει τρεις βασικές διαγωνιστικές ενότητες:
α) Ενότητα Χωρών και περιοχών (Section of Countries and Regions)
β) Ενότητα θεατρικής Αρχιτεκτονικής (Architecture Section)
γ) Ενότητα Εκπαιδευτικών Τμημάτων (Student Section)
Στόχος είναι η Ελλάδα να συμμετάσχει και στις τρεις θεματικές ενότητες.
Για την ενότητα Θεατρικής Αρχιτεκτονικής το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης για την παρουσίαση οικοδομήματος θεατρικής αρχιτεκτονικής και για την Ενότητα Εκπαιδευτικών Τμημάτων  θα υπάρξει συνεργασία με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά τμήματα.
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. έχει ήδη ξεκινήσει και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την άρτια συμμετοχή της χώρας από ιδιωτικούς  φορείς.
Υπεύθυνος επιμελητής της Ελληνικής Εθνικής συμμετοχής έχει οριστεί ο σκηνογράφος – ενδυματολόγος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. Θάνος Βόβολης, ο οποίος έχει και την ευθύνη του θεωρητικού σχεδιασμού μαζί με την σκηνογράφο Μαρία Κονομή.
Υπεύθυνος αρχιτέκτων για την αρχιτεκτονική μελέτη και την κατασκευαστική επιμέλεια των εθνικών περιπτέρων έχει οριστεί ο αρχιτέκτων–μηχανικός και καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Παρμενίδης.

Ενότητα Χωρών και Περιοχών:
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θεματική της PQ 2015 «SharedSpace: Music Weather Politics» και τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που έχουν λάβει χώρα διεθνώς τα τελευταία χρόνια στο πεδίο του παραστατικού χώρου έχει διαμορφώσει το θέμα της ελληνικής συμμετοχής ως «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος».
Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. προτίθεται να συμπεριλάβει στην ελληνική εκπροσώπηση projects και έργα από καλλιτέχνες και ομάδες, τα οποία έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία  έξι χρόνια και επιδεικνύουν μια νέα διευρυμένη αντίληψη της χωρικότητας του ανοιχτού/υπαίθριου χώρου.
Το παραστασιακό γεγονός είναι δυνατόν να έχει εκφραστεί με μια πληθώρα αισθητικών μορφών ως ανθρώπινη δράση: θέατρο, χορός, performance, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, υβριδικές μορφές κ.τ.λ.
Η συμμετοχή δεν αφορά την εκπροσώπηση μέσω των ίδιων των παραστάσεων αλλά μέσω της τεκμηρίωσής τους.
Δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι καλλιτέχνες (σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, performers, εικαστικοί κ.τ.λ.) καθώς και ομάδες/εταιρίες/συμπράξεις καλλιτεχνών και σχετικοί φορείς των παραστατικών τεχνών.
Η επιλογή των projects θα γίνει σε δύο στάδια από επιτροπή η οποία έχει ήδη  συγκροτηθεί και η στελέχωση της έχει ως βάση το διεπιστημονικό κριτικό διάλογο.
Η πρώτη περίοδος υποβολής αφορά σε projects που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά την τελευταία εξαετία (Ιανουάριος 2008 – Απρίλιος 2014) και το υλικό τους θα κατατεθεί  μαζί με την αίτηση συμμετοχής έως την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων:
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 2014

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων:
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες που θα επιλεγούν θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ημερίδα που θα λάβει χώρα στην Αθήνα το Σάββατο 25 Οκτώβριου 2014 με θέμα: «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος» παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό τους έργο και τις ερευνητικές τους προσεγγίσεις σε σχέση με την παραπάνω θεματική. Βασικός στόχος για τη στελέχωση της ημερίδας θα αποτελέσει, τόσο ο καλλιτεχνικός, όσο και ο διεπιστημονικός διάλογος με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, θεωρητικών, θεατρολόγων, γεωγράφων, αρχιτεκτόνων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τα παραπάνω θέματα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.
Οι παρουσιάσεις στην ημερίδα θα αποτελέσουν προεπιλογή της τελικής εθνικής συμμετοχής στην Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας.
Η δεύτερη περίοδος υποβολής αφορά σε projects που θα υλοποιηθούν απο τον Απρίλιο 2014 έως τον Δεκέμβριο 2014 και το υλικό τους θα κατατεθεί μαζί με την αίτηση συμμετοχής  έως την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015.  

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 
ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων:
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Για να υποβάλετε τις προτάσεις ακολουθήστε τις οδηγίες:

  • Διαβάστε προσεκτικά το αναλυτικό εισαγωγικό σημείωμα στο οποίο παρουσιάζεται η θεματική  της Ελληνικής συμμετοχής.
  • Διαβάστε τον όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τις οδηγίες υποβολής.
  • Κατεβάστε και συμπληρώστε τη σωστή αίτηση.
  • Στείλτε ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα στη διεύθυνση την αίτηση συμμετοχής.
  • Τυπώστε και στείλτε ταχυδρομικά και εμπρόθεσμα  στη διεύθυνσή μας μαζί με το απαιτούμενο υλικό. Ως καταληκτική ημερομηνία ισχύει η σφραγίδα ταχυδρομείου.
  • Ανεβάστε το βίντεο με κωδικό προστασίας στο www.vimeo.com και σημειώστε στη φόρμα το σύνδεσμο (link) του βίντεο και τον κωδικό προστασίας. Αν δεν έχετε ηλεκτρονικό αρχείο του οπτικού υλικού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.

Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας
177 78, Ταύρος
T & F: +30 210 3303149
Ώρες επικοινωνίας 12.30 έως 15.30
E: W: www.hellastheatre.grwww.athensystem.gr  

Comments are closed.